Tudástár

Tudástár
Mennyi hitelt kaphatok?

Az, hogy mennyi hitelt kaphatunk, az adott pénzügyi intézmény által végzett hitelbírálat soránderül ki pontosan. 2010. június 11-től a hitelnyújtónak minden egyes hitelbírálatkor meg kellvizsgálnia az ügyfél hitelképességét, illetve hitelezhetőségét, és nem nyújthat hitelt kizárólaga fedezet – pl. a fedezetül felajánlott ingatlan értékének - figyelembevételével. A hitelképességvizsgálatának az ügyfél jövedelmi helyzetén kell alapulnia.

A pénzügyi intézményeknek saját szabályzatukban kell rögzíteniük, hogy kiknek, milyenfeltételekkel nyújtanak hitelt, mit vesznek figyelembe jövedelemként, milyen igazolások,nyilatkozatok meglétét teszik kötelezővé a hitelfelvételhez.

A belső szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyesszemélyek úgynevezett hitelezhetőségi limitje, vagyis az a forintban megállapított összeg, amiazt mutatja meg, hogy az ügyfél maximum mekkora havi törlesztőrészlet fizetésére képes.A hitelezhetőségi limit meghatározásakor a hitelnyújtónak figyelembe kell vennie az ügyfélösszes ismert fennálló hiteltartozását is. A bankok csak olyan hitelt nyújthatnak, amelynektörlesztőrészlete az ügyfél hitelezhetőségi limitjét nem haladja meg.

Jelzáloghitelek felvételekor figyelembe kell venni az alábbi szabályt is.

Forint jelzáloghitel esetén a felvehető hitelösszeg nem lehet több a fedezetül felajánlottingatlan értékének 75%-ánál.

2010. augusztus 14-től nem lehet deviza alapú jelzáloghitelt felvenni, mivel magánszemélytulajdonában álló ingatlanra nem jegyezhető be jelzálogjog devizában nyújtott hitel biztosítására.A rendelkezés azonban nem érinti a hitelkiváltó kölcsönöket, amennyiben az új hitel összegenem haladja meg a kiváltott tartozás mértékét.

Hitelkiváltásnál euró alapú jelzáloghitel esetében a felvehető hitelösszeg a fedezetként felajánlottingatlan értékének legfeljebb 60%-a, más deviza jelzáloghitel – például svájci frank – eseténpedig maximum 45%-a lehet.

Noha a lakosság körében jelenleg csekély a deviza alapú hitelezés, mivel csak a fentebb említettesetben, illetve fogyasztási hitelek – személyi hitel, áruhitel, gépjárműhitel - esetében igényelhetődevizában hitel, azonban még egy fontos szabályt meg kell említeni:

Euró alapú hitel esetén a havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb a hitelezhetőségi limit 80%-ánál, más deviza - pl. svájci frank - esetén pedig a 60%-ánál.

Gépjárműhitelek esetén az alábbi szabályt kell még figyelembe venni: forinthitel esetén a hitelösszege nem haladhatja meg a gépjármű piaci értékének 75%-át, euró alapú hitel esetén a60%-át, más devizahitel – például svájci frank - esetén pedig 45%-át.